Onbezorgd thuis wonen is: beter en veiliger thuis wonen

Hoe kom ik aan personenalarmering?

Het aanvragen van personenalarmering gaat in 3 stappen.

1 Kies aanbieder

U kunt kiezen uit verschillende aanbieders van personenalarmering. Let bij uw keus op het ketenkeurmerk. Dit keurmerk garandeert u de meest betrouwbare oplossing en de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Bij personenalarmering werken veel mensen met elkaar samen. Er zijn 5 rollen in de hele keten:

  • aanbieder
  • leverancier
  • installateur
  • zorgcentrale
  • alarmopvolging

Zij vormen met elkaar uw vangnet.

U heeft vooral te maken met de aanbieder. Hij is uw voornaamste contactpersoon.

De installateur komt de apparatuur bij u thuis plaatsen.

U komt in contact met de zorgcentrale of de meldkamer als u in geval van nood op de alarmknop drukt. De medewerker van de meldkamer schakelt hulp voor u in. Dit kan een van uw buren of een professionele zorgverlener zijn.  

 

2 Kies contactpersoon of professionele hulpverlener

Stap 1 was dus het kiezen van uw aanbieder. Daarna kiest u uw contactpersonen. De meeste mensen kiezen die uit de mensen die het dichtstbij wonen en met wie zij het beste contact hebben.

De contactpersoon komt naar u toe als de meldkamer uw alarm heeft opgevangen en het nodig is dat u hulp krijgt. Hij is in het bezit van een sleutel van uw woning en is daarmee sleutelhouder.

De sleutelhouder moet in de buurt wonen. Hij moet bereid zijn om naar u toe te komen wanneer dat nodig is. Dit kan een van uw kinderen of buren zijn of professionele alarmopvolging. U heeft minimaal drie contactpersonen nodig, die in het bezit zijn van een sleutel of deze ergens op kunnen halen.

U komt altijd eerst in contact met de zorgcentrale of meldkamer als u in geval van nood op de alarmknop drukt. De medewerker van de meldkamer schakelt hulp voor u in. U kunt mogelijk niet zelf de deur open maken, dus heeft u in uw aanvraag namen en telefoonnummers doorgegeven van uw contactpersonen (sleutelhouder). Zij zijn in het bezit van een sleutel.

Lees meer in de folder Uw sleutelhouder.
U kunt de pdf gratis downloaden.

Bij de keus voor contactpersonen kunt u uw wensen kenbaar maken:

  • Ik wil graag dat mijn kinderen komen

Veel mensen kiezen als sleutelhouder een familielid, dat in de buurt woont, bijvoorbeeld een van de kinderen. De volgorde van de personen die gebeld kunnen worden, bepaalt u overigens zelf.

  • Ik wil graag dat mijn buren komen

Voor uzelf is het wellicht een prettig idee als uw buren sleutelhouder zijn. Zij zijn immers dicht in de buurt. Uw buren zijn als u hen dat vraagt mogelijk best bereid om sleutelhouder te zijn. Bedenk: een buurtbewoner kan sneller bij u zijn dan welke hulpdienst ook.

Handig om te weten: gemiddeld worden sleutelhouders voor een personenalarmering slechts 1 keer per jaar gebeld.

  • Ik wil graag professionele alarmopvolging

U wilt niet dat u uw kinderen of buren ‘lastig moet vallen’? Dan kunt u ook kiezen voor professionele alarmopvolging. De zorgcentrale zal dan iemand van een thuiszorgorganisatie of bewakingsbedrijf sturen.

 

3  Kies of u wel of niet een vergoeding aan wilt vragen via uw zorgverzekeraar

Het kan zijn dat u in aanmerking komt voor een vergoeding van personenalarmering door uw zorgverzekeraar. U kunt dan een deel van de kosten vergoed krijgen. Dat kan bijvoorbeeld vanwege een medische indicatie. Soms is het mogelijk via de gemeente aanspraak te maken op een vergoeding.

Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met de helpdesk.