Onbezorgd thuis wonen is: beter en veiliger thuis wonen

Babbeltruc? Bescherm uzelf met een personenalarm

Het aantal woningovervallen neemt jaarlijks toe. Vooral ouderen zijn vaak het slachtoffer. Zij worden door middel van een 'babbeltruc' op het verkeerde been gezet. Reden voor de politie om een campagne te starten en ouderen meer bewust te maken van de gevaren én de mogelijkheden om je ertegen te beschermen. Het motto: Laat niemand binnen wat ze ook verzinnen.

Smoesje

Een babbeltruc is niets anders dan een smoesje om uw huis binnen te komen. Maar dan zo geraffineerd dat u zonder argwaan de voordeur open doet. Door de manier waarop het gebeurt, is het voor veel mensen moeilijk om te weigeren. Bijvoorbeeld als er een kind voor de deur staat, of iemand in uniform. Heeft u zo iemand in huis binnen gelaten, dan merkt u meestal snel dat het mis is. Maar dan is het al te laat. 

Nooit alleen thuis dankzij personenalarm

Het is een nare gedachte dat mensen met kwade bedoelingen bij u thuis aanbellen. Gelukkig kunt u zichzelf hiertegen beschermen. Naast de tips die de politie geeft, kunt u ook een personenalarm gebruiken. Daarmee maakt u met één druk op de knop verbinding met de alarmcentrale. Via de spreek-luister verbinding kunt u de medewerker van de alarmcentrale uitleggen wat er aan de hand is. Bijvoorbeeld dat er iemand voor de deur staat die u niet kent of niet vertrouwt. De telefoniste denkt met u mee en blijft aan de lijn wanneer u open doet. Met een personenalarm heeft u dus een directe hulplijn, ook wanneer u alleen thuis bent. 

Laat uw personenalarm zien

De alarmknop van uw personenalarm is een prima middel om babbeltrucs af te schrikken. Neem deze daarom mee naar de voordeur wanneer u besluit toch open te doen, en laat de alarmknop duidelijk zien. Wanneer u degene die aanbelt direct duidelijk maakt dat u het alarm heeft ingeschakeld, zal deze niet zomaar uw huis  binnen stappen. Zo beschermt uw personenalarm u tegen babbeltrucs. 

Tips van de politie tegen babbeltrucs

De politie heeft 8 tips om diefstal door een babbeltruc te voorkomen opgesteld:

  1. Kijk voor u uw deur open doet, eerst wie heeft aangebeld. Kent u de persoon niet en vertrouwt u het niet? Vraag dan eerst wie hij/zij is en wat hij/zij komt doen. Vertrouwt u het nog niet? Bel dan 112.
  2. Zorg dat u de deur op een kier kunt zetten, bijvoorbeeld met een kierstandhouder. Of laat een kijkgaatje in uw deur maken. Zo kunt u zien wie er voor uw deur staat zonder uw deur open te doen.
  3. Vraag altijd naar een legitimatiebewijs. Ook als iemand zegt dat hij/zij van de gemeente, een bedrijf of instelling is. Heeft iemand geen legitimatie bij zich, maak dan een nieuwe afspraak. Vertrouwt u het niet, bel dan 112.
  4. Om aan hun buit te komen maken sommige dieven gebruik van geweld. Raak dan niet in paniek. Blijf altijd rustig en probeer met praten de man of vrouw naar buiten te krijgen. Kijk goed en probeer te onthouden hoe hij of zij er uit ziet. Zijn ze de deur uit, kijk door het raam waar ze heen lopen. Bel direct 112 en vertel uw verhaal.
  5. Loop nooit met iemand mee naar buiten. Vaak komen dieven met z’n tweeën. De ene persoon maakt een praatje met u, terwijl de andere uw huis binnensluipt om uw spullen te stelen.
  6. Doe uw achterdeur op slot als u alleen thuis bent. Soms komt iemand via de achterdeur uw huis binnen, terwijl u bij de voordeur staat te praten.
  7. Geloof niet alles wat mensen tegen u zeggen. Oplichters vertellen vaak mooie of juist heel zielige verhalen. Ze willen bijvoorbeeld bellen, hebben geld nodig of willen u juist iets geven. Of ze zeggen dat ze bij een bank of de thuiszorg werken. Medewerkers van dit soort bedrijven komen niet zomaar langs, zij maken van tevoren een afspraak.
  8. Vertrouw niet iedereen. Zelfs kinderen of moeders met kinderen kunnen oplichters zijn. Of mannen in nette pakken.

Bron: Campagneflyer 'Wat doet u als een onbekende bij u thuis aanbelt?'

Klik hier voor meer informatie over de campagne van de politie.